Get your popcorn: Love actually

Volim da se zanosim da sam tobože cool, nedokučivih afiniteta i istančanog ukusa i taj zanos pije vodu svake godine iznova do 1. decembra. Prvog decembra, sa prvom imelom i prazničnim izlogom sva moja uverenja padaju u vodu. Ja sam ona koja se kiti srmom oko vrata, nosi lampione kao minđuše i kiti jelku uz Dean Martina i nikako drugačije. Veoma mi je bitno da se salvete slažu uz praznični meni i smatram da je topla čokolada potpuno legitiman obrok (da, uključila sam opciju snega na blogu, da). Da sam kojim slučajem rođena u Americi, bila bih kapitalistički san snova i zvala bih se Carol. Christmas Carol.

U duhu praznika, danas sa vama delim TOP10 listu filmova koje ove zime treba da gledate ušuškani u fluffy ćebence sa termoforom na nogama. Kako je sezona praznika sama po sebi jedan veliki kliše, najveći izazov je bio ne staviti Love Actually na svih 10 mesta (ili u naslov hehe). Sve ovo se nije pretvorilo u film sa Cameron Diaz u formi blog posta samo zahvaljujući Banetu, strastvenom braniocu alternative i aktivisti u borbi protiv klišea. Garantujem vam da se Love Actually ne nalazi na listi, te da tokom sastavljanja iste niko nije povređen niti uvređen (udarac patofnom u cevanicu se ne računa). Let’s do this!

kolaž

 

1. It’s a wonderful life

M: I wish I had a milion dollars…

B: Hot dog!

2. Meet me in St.Louis

M: Realno, svaki film sa Judy Garland je Wizard of Oz – therefore – praznični.

B: Ti bi bila baš, baš očajan advokat.

M: Pritom, dovoljna referenca je to što Carrie Bradshaw proslavlja sama Novu godinu baš uz ovaj film.

B: …reče bukvalno niko nikad.

3. The Way We Were

M: Dobro, ovo je no-brainer, zaista!

B: Ovde negde čuči fora iz Seks i gr…

M: YOUR GIRL IS LOVELY, HUBBELL!

B: Baš tu.

4. The Apartment

B: Ovo je zapravo film o svima nama koji smo u jednom trenutku života bili single i sa praznom gajbom koju je svako želeo da pozajmi na par sati. Film o meni. Pre nego što sam vas upoznao, to jest.

M: Nas?

B: Tebe i sve tvoje ličnosti.

5. Son of the Bride

B: Ricardo Darin je nešto poput argentinskog Nikole Koje. Svuda je. Kladim se da je snimio reklamu i za argentinsku verziju soka Na Eks.

M: Ovaj film je kao prijateljska ruka na ramenu koja vam govori da će sve biti u redu na kraju.

6. Bottle Rocket:

M: Nepisano je pravilo da na svakoj filmskoj listi mora da se nađe najmanje jedan Wes!

B: Mali gem velikog majstora. Ukratko, Anthony i Dignan Adams šetaju obučeni kao Walter White i Jesse Pinkman i sve to je zabojeno prepoznatljivim pastelom i dobro muzikom.

7. Joyeux Noel

B: Kako stari običaj nalaže, ono što radiš za Božić, radićeš cele godine, pa su se tako Francuzi i Nemci za vreme Prvog svetskog rata dogovorili da pauziraju ratovanje na jedan dan. Čisto da ih ne bije maler.

M: Nisam gledala i ne mogu da komentarišem. Ali jedva čekam!

8. 8 Femmes

M: Ukoliko u filmu postoji kamin, onda može da se svrsta u prazničnu kategoriju, je l’ da? I u pitanju su francuskinje. I Catherine Deneuve.

B: Ekranizovana verzija Clueda. Svi osumnjičeni su žene.

9. Harry Potter Series

M: Vilenjaci koji štapićem kite jelke u Velikoj dvorani, džemperi koje plete Mrs Weasley, Hermione i Viktor Krum, posete Hogsmeadeu, butterbeer… Shall I go on?

B: Oterajte loše raspoloženje patronusom u obliku Deda Mraza. Haha. Ha.

10. Love Story

M: Where do I begin to tell the story of how great a love can be… Where do I start?!

B: Pa, ja bih krenuo od toga da obavezno pokrijete toplu čokoladu tacnom ili rukom. There will be tears.

 


“MARY & GEORGE” TOPLA ČOKOLADA

Dok se sami ili u paru meškoljite i ušuškavate u toplo ćebe pred fimski maraton, trebaće vam nešto da vam greje dlanove. Neka to bude šolja prave tople, sočne čokolade. Ime je dobila po vodećem glumačkom paru iz prvog filma na našoj listi jer je baš takva – wonderful and oh so sweet!


Za dve šolje potrebno vam je:

  1. 100-150g crne čokolade sa 60 – 70% kakaa
  2. 250ml punomasnog mleka (jedna standardna čaša)
  3. 125ml slatke pavlake (mlečne)
  4. Vanilin šećer
  5. Po želji: šlag, cimet, karamela, kokice (zapravo bilo šta što vam padne na pamet – PRIMER:))

*ukoliko ste baš onako praznično lenji, svaki od sastojaka koje sam koristila je linkovan

Pre svega pustite neku dobru muziku. U šerpici na umerenoj vatri (1,5 u mom slučaju) otopite čokoladu sa slatkom pavlakom. Povremeno sklonite šerpu sa ringle i mešajte jer se čokolada lako topi i lepi za dno. Kada dobijete gustu smesu, sklonite sa ringle i dodajte kesicu vanilin šećera ili zaslađivač po želji (nije obavezno ukoliko vam ne smeta originalni ukus čokolade koji je malčice gorak). Vratite šerpicu na vatru i postepeno dodajte mleko mešajući bez prestanka (kutlačom i kukovima istovremeno). Kada je smesa sjedinjena, sipajte čokoladu u prethodno pripremljene šolje (novogodišnje, moliću!) pa dekorišite i začinite po želji. Prijatno!

DSC_0065

 

Share this post:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *