TO JE NAMA NAŠA BORBA DALA

 

 

Pitanjce: Da li ste znali da među nama ima baš mnogo žena koje ne planiraju odlazak na more/kupovinu kupaćeg jer prosto i jednostavno ove godine nisu zadovoljne izgledom svog tela? Izvor? Instagram/Twitter. Ne govorim vam sada ovo statistike radi, jer statistika nikada nije bila na našoj strani pa tako imamo zvaničan podatak o već 18 ubijenih žena u 2018. u Srbiji usled porodičnog nasilja. Tako je bar bilo u maju.

 

Kao što rekoh statistika nikada nije bila na našoj strani, ali daleko od toga da godinama ništa nismo postigle. Od prababe Ruže, preko babe Drite i majke Sandre pa sve do mene, bilo bi nezahvalno reći da nismo uspele a još nezahvalnije tvrditi da jesmo.

 

N’oubliez jamais, every generation has its way, a need to disobey.

 

Gledano iz hladovine, čoveku se zaista ponekad učini da je našoj generaciji ostao samo takozvani fine tuning ali bojim se da to ne može biti dalje od istine. Godine i godine vaspitanja koje negira ravnopravnost žene i muškarca u kombinaciji sa obrazovanjem koje podržava takvo vaspitanje, plus siromaštvo, plus ratovi, plus… you do the math. Ima tu više od bezazlenog karijesa.

 

Kao i uvek, the devil’s in the details, zato vratimo se lagano na početak i kupaće kostime.

 

Prosečna žena moje generacije (takozvani milenijals) u Srbiji danas je obrazovana, dobro informisana, zna šta hoće, često ima perspektivnu karijeru ili je nema jer tako trenutno želi. Sounds good to me. Za razliku od moje babe Ruže koja je morala da kreči po kućama da bi deca imala šta da jedu jer je deda Miša trošio svoju platu u kafani, ja danas imam posao koji volim, koji sam sama izabrala a da nisam bila mukom naterana plus me kod kuće ne dočekuje pijani Miša nego trezni Bane. Za života sam upoznala mnoge uspešne žene i danas radim okružena njima tako da crna misao o tome da neću uspeti nikada nije bila deo mog mindseta. U čemu je onda problem?

 

 Okrečile smo fasadu a unutra prokišnjava?

 

P(ostale) smo preduzetnice, samostalne, obrazovane, ravnopravne i bolno nesigurne. Toliko nesigurne da odlažemo dvodelne kupaće kostime u donju fioku do sledećeg leta, nosimo duge rukave na +30 jer mlohavi biceps, ne kupujemo farmerke jer debele butine, a gel protiv celulita reklamira se ni manje ni više rečenicom “da ponovo zavolite svoje telo”. Pošto ono… nije kao da treba da ga voliš i sa celulitom nedajbože. Jeste, sve su ovo opšta mesta, bravo Šerloče.

 

Gde grešimo mi koje grešimo – ni sama ne znam, ali znam da je pogrešno da ćutimo. Jedna sam od vas. Prečesto nezadovoljna. Stalno sam na dijeti. Smeta mi celulit, smetaju mi strije, smeta mi salo, smeta mi kosa kad nije kako sam je ja zamislila. Smeta mi kriv nos, tanka gornja usna, proširene pore, debeli obrazi i podbradak. Smetaju mi bubuljice, mitiseri, spojene butine, kad se sijam i kad se ne sijam. Dlakave noge i dlakave ruke i što sam bela i što se ljuštim kad sam crna. Sve mi to svakodnevno smeta na meni, ali onda -kao da to nije dovoljno- uhvatim ponekad sebe kako mi sve to smeta i na tebi. E tu smo.

 

Šta ja imam s tvojim celulitom i krivim nosom evo ne znam da ti kažem. Izvini. Stvarno izvini.

 

giphy

 

Šta možemo da uradimo već danas, zajedno? Glad you asked. Pokušaj da ostaviš po strani društveno prihvatljivo. Bavi se. Razmišljaj. Preispituj stvari koje se podrazumevaju. Zašto se podrazumevaju? Može li se drugačije? Možemo li ruku pod ruku da hodamo a da ti ne smeta to što ne čupam obrve? Hajde da ne postavljamo norme i standarde za stvari koje su individualne. I ukoliko dok ovo čitaš prevrćeš očima i misliš da se ne radi o tebi – razmisli još jednom. Uvek se radi o tebi. Ako svaka krene od sebe, sigurna sam da ćemo se na kraju naći sve zajedno na istoj strani. Rečima @stephenjmolloy sa Twittera, if everyone in the world could stop what they are doing and listen to Africa by Toto, I think we could really turn things around.

 

Statistika nikada nije bila na našoj strani. Pored kreveta držim gel protiv celulita kupljen pre dve nedelje. Mažem se redovno, onako kako piše. Kružnim pokretima, dva puta dnevno… na čistu kožu. Ne dešava se ništa. Ja i dalje mažem. I svaki put kad mažem razmišljam o tome koliko je to sve smešno. Razmišljam, ako budem imala ćerku, reći ću joj na vreme da je ovaj gel sranje, da ne kupuje. Pošto nemam ćerku, mislim da ću prvo da kažem drugaricama.

 

Uz rizik da zvučim najotrcanije moguće – kaži i ti svojoj drugarici. Kaži mami, sestri, ćerki… Hajde da pričamo o tome za početak.

 

Tako to valjda kreće, tako je krenula svaka borba – i one najteže i ove malo blaže ali jednako važne.

Share this post:

4 thoughts on “TO JE NAMA NAŠA BORBA DALA

  1. Jel mogu da podelim jedan off topic utisak? Sedela sam danas popodne u jednom od onih lokala u Beton hali. Za stolom ispred mene, neke dve devojke, jedu pastu, jedna deluje onako potpuno hipsterski, nosi široku majicu, bermude i nekakve patike džombaste ko Simod iz osamdesetih i onda provalim da su joj noge kompletno dlakave, ne ono nisam stigla na depilaciju, nego ono nisam bila barem pet godina. Instinktivna reakcija je “jao jezivo, grozno….”, a onda s druge strane šta mene to briga i šta je tu što me uznemirava. Provešću celu sledeću nedelju u farmerkama, dok termina kod kozmetičarke u petak. I molim se da ne bude preko 30, da ne svisnem.

    Za drugi sto su sele neke ženske, ravne kose, skupe naočare, sve tri imaju one tašnice lažni ili pravi Šanel, ne umem to da provalim. Izgledjau isto. Verovatno su devojke biznismena/fudbalera. U njihov opušten look ušli su sati planiranja. Ne mogu da se otrgnem da je dlakava ženska koja je sedela pored njih mnogo slobodnija nego njih tri, a i ja s njima.

    Videla sam ti sliku na IG, šejk donosi više sreće u životu nego anticelulit gel.

    1. 🙂 hvala ti na komentaru, zanimljivo mi je da čitam sve utiske jer je očigledno da sve žene manje više biju istu bitku. Moj cilj (ne znam koliko se to iz teksta čita ali ovako generalno) je da radim onako kako ja mislim da treba i kako se trenutno osećam i mislim da će to moje eventualno zadovoljstvo da dovede do toga da se potpuno “izlečim” od komentarisanja (naglas i u sebi) drugih žena pa i muškaraca. Toliko je predrasuda usađeno u naše glave, treba se izboriti sa svim tim i ovo je prvi korak. Na kraju krajeva, jednako možemo da budemo srećne i zadovoljne i depilirane i nedepilirane, i na dijeti i na jedem sve režimu ako samo pratimo neke svoje potrebe bez da ih projektujemo na druge 🙂 osim osnovne higijene, zaista je sve individualno zar ne haha <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *